Banduristien trio Malvi (Tšerkasy)

Banduristien trio Malvi (Tšerkasy)
Katsele valokuviaKuuntele audio

Keskiukrainalainen banduratrio Malvi tuo Suomeen syksyllä 2014 monipuolisen, värikkään ja herkän ohjelmiston. Mukanaan tällä soinniltaan Metro-tyttöihin verratulla yhtyeellä on niin ukrainalaisia kansanlauluja eri puolilta laajaa maata, banduralle erityisen hyvin sopivia instrumentaaleja kuin suomalaisillekin tuttuja slaavilaisia lauluja. Iloisen ja luontevan taidokas ja kansallispuvuissaan näyttävä trio Malvi jää varmasti kuulijoiden mieleen.

Kotimaassaan banduristit esiintyvät tavallisimmin kolmisin, näin myös naistrio Malvi, joka tarkan ja osaavan soittonsa ohessa laulaa puhtaan moniäänisesti. Kokoonpano on esiintynyt yhdessä eri puolilla Ukrainaa vuodesta 1992 lähtien ja osallistunut myös menestyksekkäästi eri kansanmusiikkikilpailuihin. Suomeen yhtye tulee peräti viidettä kertaa; kesän 2002 bandurakonserttien jälkeen trio on ollut toivottu vieras maassamme.

Bandura on perinteinen ukrainalainen kansansoitin, joka on tunnettu jo muutamia satoja vuosia. Konserttibandurassa on 61 kieltä. Tämän sylissä näppäilemällä soitettavan Ukrainan kansallissoittimen ääni on uudelle kuulijalle jotakin yllättävää cembalon, harpun ja kitaran väliltä. Mitä luultavimmin bandura on suomalaisen kanteleen sukulaissoitin.

Ryhmän kokoonpano:
Valentina Zajtšenko (taiteellinen johtaja)
Lyudmyla Kvartalyova
Hanna Timtšenko