Duo Pysanka. Oksana Savchuk ja Ivan Kavatsyuk (Tšernivtsi)

Duo Pysanka. Oksana Savchuk ja Ivan Kavatsyuk (Tšernivtsi)
Katsele valokuviaKuuntele audioKatsele videota

Oksana Savchuk laulaa puhtaasti kuin enkeli. Ivan Kavatsyukin symbaalin ääni on kirkas ja raikas kuin Karpaattien keväinen vuoripuro. Yhdessä he ovat Duo Pisanka, jonka konsertit ovat herkistäneet ja hämmästyttäneet kuulijoita ainutlaatuisuudellaan eri puolilla maailmaa vuodesta 1990 alkaen. Nyt on jälleen suomalaisten vuoro nauttia näiden kansanmusiikkimaailmassa hyvin arvostettujen artistien lavasäteilystä.

Duo Pysanka (`pääsiäismuna´) laulaa ja soittaa monenlaista musiikkia erilaisista Karpaattien legendoista ja balladeista instrumentaaleihin, hutsulien tuutu- ja häälauluista länsiukrainalaisten säveltäjien koskettavimpiin melodioihin. Yleisönsä duomme ottaa varmasti - onhan sillä takanaan menestyksekkäitä kiertueita niin eri puolilla Eurooppaa kuin Yhdysvalloissa ja Kanadassakin. Suomeenkin duo tulee jo neljättä kertaa. Konsertit ovat elämyksiä tunnelmasta toiseen: eron ikävästä lennähdetään jälleennäkemisen riemuun kuin huomaamatta. Nyt Suomeen tuotava ohjelmisto on täynnä heräävää kevättä!

Symbaali on eräänlainen sitra, jota soitetaan sekä kahdella palikalla lyöden että näppäillen. Vaakasuoraan kaikukopan yli kulkevia kieliä on jopa 80. Ne on jaettu kielisilloilla oktaaveihin, joita on 2 – 4. Instrumentti on erikoinen ja varmasti useimmille suomalaisille melko tuntematon mutta ei kuitenkaan liian outo. Sen ääni on heleän taipuisa ja yhdessä Oksana Savchukin lauluäänen kanssa unohtumaton.