Suomen ukrainalainen teatteri (Helsinki)

Suomen ukrainalainen teatteri (Helsinki)
Katsele valokuviaKatsele videota

Suomen ukrainalainen teatteri perustettiin marraskuussa 2014 Helsingissä. Sen perustivat Suomen ukrainalaisten yhdistys sekä Ukrainasta kotoisin oleva näyttelijä ja ohjaaja Igor Frei, josta tuli uuden teatterin ohjaaja ja taiteellinen johtaja. Näyttelijät, joita on yli 30, ovat kaikki harrastelijanäyttelijöitä, mutta ohjaajat, kuoron johtajat, koreografit, puvustajat ja kääntäjät ovat oman alansa ammattilaisia.
 
Teatterin ensimmäisen näytelmän, Natalia Vorozbitin Maidanin päiväkirjat, ensi-ilta järjestettiin helmikuussa 2015. Se sai suuren suosion niin Suomessa asuvien ukrainalaisten kuin suomalaistenkin keskuudessa. Jo samana vuonna teatteri aloitti kiertueet sekä Suomessa, että Pohjoismaissa ja Virossa. Suomen ukrainalainen teatteri on osallistunut myös kansainvälisiin teatterifestivaaleihin. Pavlo Arien näytelmään Aikojen alussa ja lopussa perustuva Lainsuojattomat voitti 2019 Puolan Krakovassa järjestetyn kansainvälisen Itä-Länsi -teatterifestivaalin sekä 2020 Ukrainan Kyivissä järjestetyn Teatr.net-festivaalin.
 
Teatteri tarjoaa katsojilleen vuosittain uuden näytelmän, yllättäen katsojansa monipuolisilla tyylilajeillaan ja aihepiireillään; komedioista ja farsseista tragedioihin ja draamoihin, klassikoista ja nykyteoksista aina ulkomaisten klassikoiden modernisoituihin tulkintoihin.
 
Voi reilusti sanoa, että Suomen ukrainalainen teatteri ei ole ainoastaan Ukrainan teatterielämää sen rajojen ulkopuolella edustava aito helmi sekä osa Suomen teatterielämää, vaan myös teatteri, joka yhdistää suomalaisen ja ukrainalaisen harrastelijateatterin parhaat puolet.
 
Vuonna 2021 teatteri tarjoaa suomalaisille katsojille tragikomedian LAINSUOJATTOMAT, joka perustuu P. Arien näytelmään Aikojen alussa ja lopussa.
 
Näytelmä kertoo perheestä, joka asuu pienessä hylätyssä kylässä Tshernobylin ydinvoimalaa ympäröivällä 30 kilometrin pituisella suoja-alueella. Perheeseen kuuluvat villi ja värikäs 86-vuotias yrttejä keräävä Prisja-mummo, jonka raskas elämänkokemus sekoittuu lapsenomaiseen suoruuteen ja ilkikuriseen käytökseen, hänen tyttärensä Slava, joka on uupunut elämän paineen alaisena ja jonka rakkaimmat muistot ovat lapsuudesta neuvostoajalta, sekä hieman yksinkertainen tyttärenpoika Vovchik. He ovat tottuneet elämään villin luonnon keskellä, ilman sähköä, kauppoja ja muita modernin elämän mukavuuksia.
 
Perheen pää on Prisja-mummo, joka on selvinnyt nälänhädästä, toisesta maailmansodasta ja yrittää nyt selviytyä Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden seurauksista. Vanha Prisja-mummo ei ole pelkkä maalaismummo. Hänellä on ehtymätön varasto tarinoita veden neidoista ja muista taruolennoista ja hän puhuu metsänneitsyiden kieltä. Häntä voi kutsua useamman aikakauden muistiksi, aikakausien, joiden edustajat selvisivät nälänhädästä ja sodasta kadottamatta kuitenkaan huumorintajuaan.
 
Voisi kuvitella, että tämä erikoinen perhe on turvassa nykyajan aggressiivisilta hyökkäyksiltä säteilyn saastuttaman rajan suojassa. Rajan takana on kuitenkin voimia, jotka haluavat sekaantua erakoiden elämään. Perhe on pakotettu puolustamaan omaa pientä maailmaansa suurta yhteiskuntaa vastaan: konstaapelia, joka yrittää saada heidät muuttamaan, salametsästajiä, jotka ampuvat villieläimiä huvikseen. Apua on turha odottaa. Suoja-alueella ei kuuluisi asua ketään, he ovat lainsuojattomia. Heitä ei ole olemassa.
 
Tämä tarina antaa jokaiselle meistä lukemattomasti ajattelun aihetta. Uskomme, että näytelmä saa pidättämään hengitystä, synnyttää voimakkaita tunteita sekä tarjoaa unohtumattoman elämyksen laadukkaiden ja mielenkiintoisten teatteriesitysten ystäville.
 
Ohjaus: Igor Frei
 
Rooleissa:
Prisja-mummo – Natalka Shevchuk
Slava – Olena Skorohod
Vovchik – Hennadi Naumov
Isä – Denis Pertsev
Konstaapeli – Kostantin Lazepka
 
Juri Izdrykin, Pavlo Arien ja Vlad Gryzunin runoja lausuvat Ostap Stupka ja Igor Frei.
 
Näytelmä esitetään ukrainaksi, tekstitys suomeksi.
 
Huom! Ikäraja K 18
 
Näytelmän kesto on 2,5 tuntia. Yksi väliaika.